Tel.: +36 30 57-63-669 / E-mail: info@rezpalinkafozo.hu,  Reklamáció: panasz.gtsolar@gmail.com
Tájékoztatjuk Vásárlóinkat, hogy 05.20-án pénteken üzletünk 9-12h között tart nyitva!
Szombaton zavartalanul 8-12h között várjuk Önöket!

Házi sörkészítés

Kézműves igazi házi-sör, készítsd el saját sörödet egyszerű módon a sörfőző csomagjaink segítségével.

A házi sörkészítés legolcsóbb és igazi kézműves formája a sörfőző csomagból való sörfőzés.


Az alábbi leírásban egy fekete sör elkészítését mutatjuk be. Az elkészítés főbb lépései mindegyik sörfőző csomagunkban megegyeznek, csak az alapanyagok és komlók főzési ideje változnak. 

Az igazi főzött sör így készül:


 A sörfőző csomagot kibontjuk, és előkészítjük a főzéshez szükséges eszközöket.

Digitális hőmérő


Főzőedény minimum 20 L-esSörszűrő-rácsMinimal erjesztő edény


Előre felmelegítünk 15 L, 52 Celsius fokos vizet, majd a megroppantott maláta keveréket a vízhez keverjük. Ezen a hőmérsékleten tartva 30 percen keresztül pihentetjük.

A főzéshez használhatunk sima csapvizet, a hőmérsékletet folyamatosan figyeljük, szükség esetén fedővel fedjük le és pihentessük.Ha letelt a pihentető idő, akkor a hőmérsékletet fokozatosan emeljük 64 Celsius fokra.

Itt a hőmérsékletet megtartjuk egészen 45 percen át, közben megkeverjük, hogy a cefre hőmérséklete egységes legyen, igyekezzünk pontosan dolgozni, a hőmérsékletet 1-2 Celsius fok pontossággal tartsuk.
Ha letelt a pihentetésre szánt idő, akkor ismét emelni kezdjük a hőmérsékletet 68 Celsius fokra. Ha a hőfokot elértük akkor pihentetni kell újra 45 percig.


A pihentetés után újra hőmérsékletet emelünk, melyet egészen 74 Celsius fokra állítunk be. Ha elérte a kívánt hőfokot akkor 20 percig pihentetjük. 


Ha lejárt a pihentetési idő, akkor megkezdhetjük a cefre szűrését. 
A minimal sörfőző edénybe beletesszük a sörszűrő-rácsot.
Egy merőkanál segítségével a cefrét kimerjük és a rács tetején végigterítjük, közben kinyitjuk az edény csapját, és a már leszűrt tiszta édes sörlevet összegyűjtjük.

Felmelegítünk egy másik edényben 16 L vizet kb. 70 Celsius fokosra.


A felmelegített vizet fokozatosan a maláta tetejére öntjük. Ne kapkodjuk, figyeljünk oda, hogy minél több értékes tápanyagot ki tudjunk mosni a cefréből.
Mind a 16 L vizet szűrjük át rajta.

A leszűrt sörlevet gyűjtsük össze egy edénybe, majd helyezzük vissza a tűzhelyre és kezdjük el melegíteni. Itt már nem kell hőmérsékletet mérni, forráspontig hevítjük.


A keserű komlót kibontjuk , és egy komlóforraló labdába helyezzük. Ha megindult a sörlé forrása, akkor a labdát beletesszük a sörlébe.


A sörlevet hagyjuk forrni és a komlót egy órán keresztül a sörlében tartjuk.


Egy óra forralás után az aromakomlót kibontjuk és 12 percig forralni kezdjük a sörlében.

Ha a forralás kész, megkezdjük a sörlé lehűtését. A sörlevet le kell hűteni 25 Celsius fok alá.

Előfordulhat, hogy a komlózás és a főzés közben sok víz elpárolgott, ezt a vizet itt célszerű pótolni, hogy a kívánt sör mennyiség meglegyen.


A csomagban található élesztőt 2 dl langyos 35 Celsius fokos vízben feloldjuk és pihentetjük 20 percen keresztül.


A lehűtött sörlevet a minimal erjesztő edénybe tesszük, és hozzákeverjük az élesztőt. Az edény lezárjuk, és a kotyogóba vizet öntünk. Az edény 20 Celsius fok hőmérsékletű helyiségbe tesszük és hagyjuk erjedni 7-10 napon keresztül.


A 7-10 nap eltelte után a sört palackozzuk és az üvegekbe fél literenként 5 g cukrot teszünk. Az üvegeket eltesszük és minimum 2 hétig érleljük, hogy szénsavas legyen és kialakuljon a végleges íze.