Tel.: +36 30 57-63-669 / E-mail: info[kukac]rezpalinkafozo.hu

Házi sörkészítés

Kézműves igazi házisör, készítsd el saját sörödet egyszerű módon a sörfőző csomagjaink segítségével.

A házi sörkészítés legolcsóbb és igazi kézműves formája a sörfőző csomagból való sörfőzés.


Az alábbi leírásban egy fekete sör elkészítését mutatjuk be. Az elkészítés főbb lépései mindegyik sörfőző csomagunkban megegyeznek csak az alapanyagok, és komlók főzési idők változnak. 

Az igazi főzött sör így készül:


 A sörfőző csomagot kibontjuk, és előkészítjük a főzéshez szükséges eszközöket.

Digitális hőmérő


Főzőedény minimum 20L-esSör szűrőrácsMinimal erjesztő edény


Előre felmelegítünk 15L, 52Celsius fokos vizet, majd a megroppantott maláta keveréket a vízhez kevejük, és ezen a hőmérsékleten tartva 30 percen keresztük pihentetjük.

A főzéshez használhatunk sima csapvizet, a hőmérsékletet folyamatosan figyeljük, szükség esetén fedővel fedjük le és pihentessük.Ha letelt a pihentető idő akkor a hőmérsékletet fokozatosan emeljük 64 Celsius fokra.

Itt a hőmérsékletet megtartjuk egészen 45 percen át, közben megkeverjük hogy a cefre hőmérséklete egységes legyen, igyekezzünk pontosan dolgozni, a hőmérsékletet 1-2 Celsius pontossággal tartsuk.
Ha letelt a pihentetésre szánt idő akkor ismét emelni kezdjük a hőmérsékletet 68 Celsius fokra, ha a hőfokot elértük akkor pihentetni kell újra 45 percig.


A pihentetés után újra hőmérsékletet emelünk melyet egészen 74 Celsius fokra állítunk be, ha elérte a kívánt hőfokot akkor 20 percig pihentetjük. 


Ha lejárt a pihentetési idő akkor megkezhetjük a cefre szűrését. 
A minimal sörfőző edénybe beletesszük a sörszűrő rácsot.
Egy merőkanál segítségével a cefrét kimerjük és a rács tetején végigterítjük, közben kinyitjuk az edény csapját, és a már leszűrt tiszta édes sörlevet összegyűjtjük.

Felmelegítünk egy másik edényben 16L vizet kb 70 Celsius fokosra.


A felmelegített vizet fokozatosan a maláta tetejére öntjük. Ne kapkodjuk, figyeljünk oda hogy minél több értékes tápanyagot ki tudjunk mosni a cefréből.
Mind a 16L vizet szűrjük át rajta.

A leszűrt sörlevet gyűjtsük össze egy edénybe, majd helyezzük vissza a tűzhelyre és kezdjük el melegíteni. Itt már nem kell hőmérsékletet mérni, forráspontig hevítjük.


A keserű komlót kibontjuk , és egy komlóforraló labdába helyezzük. Ha megindult a sörlé forrása akkor a labdát beletesszük a sörlébe.


A sörlevet hagyjuk forrni és a komlót egy órán keresztük a sörlében tartjuk.


Egy óra forralás után az aromakomlót kibontjuk és 12 percig forralni kezdjük a sörlében.

Ha a forralás kész megkezdjük a sörlé lehűtését. A sörlevet le kell hűteni 25 Celsius fok alá.

Előfordulhat hogy a komlózás és a főzés közben sok víz elpárolgott, ezt a vizet itt célszerű pótolni, hogy a kívánt sör mennyiség meglegyen.


A csomagban található élesztőt 2dl langyos 35 Celsius fokos vízben feloldjuk és pihentejük 20 percen keresztül.


A lehűtött sörlevet az a minimal erjesztő edénybe tesszük, és hozzákeverjük az élesztőt. Az edény lezárjuk,és a kotyogóba vizet öntünk. Az edény 20 Celsius fok hőmérsékletű helyiségbe tesszük és hagyjuk erjedni 7-10 napon keresztül.


A 7-10 nap eltelte után a sört palackozzuk és az üvegekbe fél literenként 5gr cukrot teszünk. Az üvegeket pedig eltesszük és minimum 2 hétig érleljük hogy szénsavas legyen és kialakuljon a végleges íze.