Tel.: +36 30 57-63-669 / E-mail: info@rezpalinkafozo.hu,  Reklamáció: panasz.gtsolar@gmail.com
Tájékoztatjuk Vásárlóinkat, hogy 05.20-án pénteken üzletünk 9-12h között tart nyitva!
Szombaton zavartalanul 8-12h között várjuk Önöket!

Pálinkafőzés

Pálinkafőzés gyakorlatban


Pálinkafőzés bemutató

A pálinka főzés alapvető szabályai

A lepárlást számos területen alkalmazzák, például olaj, vagy alkohol lepárláshoz. Az általunk forgalmazott berendezések mindezekre a felhasználásokra alkalmasak, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a főzés során esetlegesen előforduló sérülést, vagy a gyenge minőségű párlat fogyasztása miatti egészségkárosodást elkerüljük.A lepárlás egy egyszerű kémiai folyamat, melynek lényege, hogy egy alapanyag összetevőit szétválasszuk, kihasználva azok különböző forráspontjait.

Ezt melegítéssel érjük el, melynek során az összetevők forrni kezdenek, majd ezeket gáz állapotban egy kondenzátorba vezetjük, ahol a gáz halmazállapotú összetevők lehűlnek, és ismét folyékony állapotba kerülnek.Az etilalkohol 78,3 fokon, a víz 100 fokon forr (tengerszinten).
A kettő keveréke valahol 78,3 és 100 fok között párolog el, attól függően, hogy az alapanyagban milyen arányban van jelen az etilalkohol és a víz. Ezért kell apálinkafőzőbe hőmérő, hogy nyomon tudjuk követni a főzőüstben a hőmérsékletet. A fűtés szabályozásához ez nélkülözhetetlen.A megvásárolt új pálinkafőző első főzés egy tisztító főzés, hogy a gyártás során használt kenő anyagokat, olajokat eltávolítsuk a pálinkafőzőből , ekkor ¾ ig öntjük az üstöt vízzel és teszünk a vízbe egy kevés ecetet vagy citromsavat. Forrásig hevítjük a vizet, a hűtőbe nem teszünk vizet és gőzölögtetjük a berendezést egy fél órán keresztül. Majd elmossuk tiszta vízzel a pálinkafőzőt. Ezt csak egyszer kell elvégezni.

A kisüsti pálinkafőzés folyamata


A kisüsti pálinkafőzési folyamat két lépcsőből épül fel. Az első lépcsőben cefre van az üstben és az alkoholtartalmát nyerjük ki, majd kitisztítjuk a pálinkafőzőt és a kinyert alkoholt, azaz alszeszt visszatesszük a pálinkafőzőbe és megfinomítjuk.

1. Alszesz kinyerése: Pálinkafőzés bemutató

Amíg cefre van az üstben addig, csak annyi dolgunk van hogy kinyerjük az alkoholtartalmát a cefrének, közben figyelve hogy ne égjen le. Itt nem kell semmilyen összetevőt leválasztani csak össze kell gyűjteni. Fokozottan figyeljük a cefrénk állagára, a jó cefre megfelelően folyékony homogén, nem tartalmaz nagy gyümölcs darabokat, állagra olyan mint a „ketchup”. Figyeljünk a fűtésre, ne égessük le a cefrét. Az üstbe öntött hideg cefrét körülbelül egy óra alatt fűtsük fel 78 fok környékére hogy elkezdjen csepegni az alszesz, ha elindult a csepegés akkor vegyük visszább a fűtést hogy csak lassan folydogáljon és a hőmérséklet lassan emelkedjen.

Gyümölcspárlatnál például a 15%-os alkoholfok elérése után már nem érdemes tovább főzni a cefrét. Ha vásároltunk leégésgátló rácsot akkor ezt tegyük bele a főzés előtt a főzőüst aljába.Az első főzés várható időtartama: 4-5 óra.
Pálinkafőzés bemutató

2. Finomítás

Fokozottan figyeljünk a fűtésre és nagyon lassan közelítsük meg a 78 fokot hogy lejövő méreg anyagokat minél jobban szét tudjuk választani, mert az illékonyabb, vagy alacsonyabb forráspontú összetevők hamarabb kezdenek párologni, ezért a lepárlás első szakaszában nyert párlat gazdagabb lesz ezekben az összetevőkben. Az erjesztett gyümölcs vagy gabona (cefre) az etanol és a víz mellett tartalmaz még egyéb nem kívánatos alkoholokat, például metilalkoholt és aldehideket, különböző észtereket. A metilalkoholról például köztudott, hogy vakságot okoz. Ezért a lepárlási folyamat elején keletkező előpárlatot, rézelejét külön kell választani, az emberi fogyasztásra nem alkalmas. 25 literes lepárló berendezésnél ez kb. az első 100 ml párlat megsemmisítését jelenti.

Általában az alszesz 0,5-1,5% az előpárlat. Alkalmazzuk a jól bevált poharas módszert.A módszer lényege hogy amikor az elindul a csepegés a hűtőből akkor a kifolyó párlatot „ érkezési „ sorrendben 5db pohárba fogjuk fel. A poharakat pedig megszámozva a legutolsótól kezdjük el vizsgálni. Az illatanyagok hatékony párolgása végett célszerű pálinkás poharat alkalmazni, mert így jobban érezzük az illatokat. Ha kellemes gyümölcs illatot érzünk rajta és nem érzünk csípős ízt akkor azt öntsük a középpárlathoz. Várhatóan az 5. és 4. illatra és ízre megfelelő lesz. A következő lépés hogy a harmadik pohár tartalmát megszagoljuk, óvatosan egy, két cseppet megkóstolunk és ha nem érzünk nem odaillő ízeket akkor ezt is felfogjuk a középpárlathoz. Az első két pohár illatra biztosan szúrós lesz így azt gondolkodás nélkül öntsük ki.Majd a középpárlat következik , erőteljes gyümölcs illattal és ízzel, gyakorlatilag ez a pálinkánk így ezt felfogjuk. Ezután a párlat alkoholfoka folyamatosan csökken – általában 55-40 foknál alacsonyabbra azonban nem engedik csökkenni, szintén a magas minőség biztosítása miatt. Javasolt itt is a pálinka szaglás vizsgálata, és ha megjelenik az úgynevezett savanyú réz fazék illat vagy íz akkor azt ne öntsük a pálinkánkhoz mert rontja a minőségét.

Minden nálunk vásárolt pálinkafőző mellé használati kézikönyvet adunk így könnyedén elsajátítható a pálinkafőzés technikája, és szükség esetén segítünk ha elakadt valahol a főzésben.
Egyszerű szakkönyvet is tudunk kérésre biztosítani ami tartalmaz mindent a cefrézéstől a főzésig, és receptek is megtalálhatóak benne. Pálinkafőzés Zsebkönyv 1575 Ft.

Közös pálinkafőzés

Lehetőséget nyújtunk közös pálinkafőzésre is így kollégánk segítségével sajátíthatja el a pálinkafőzés minden apró mozdulatát. A közös főzést cégünk vezetője Gácsi Tamás végzi aki már több neves versenyen is kiemelkedő helyen szerepet magánfőző kategóriában. Például a Gyulai Pálinka Világkupán bronz helyezést ért el meggypálinkájával. A közös pálinkafőzés díja bruttó 25.000Ft plusz üzemanyag költség ami a távolság függvényében változik.

Bemutató pálinkafőzés rendezvényeken


Bemutató pálinkafőzés

Cégünk rendszeresen tart nagy rendezvényeken bemutató pálinkafőzést ahol élőben mutatjuk be a főzés minden lépését. Így meg tudják tekinteni a pálinkafőzőket és a technológiát.
Minden évben megtalálhatóak vagyunk a Tarpai szilva napokon, de szívesen részt veszünk bármilyen rendezvényen.
Milyen pálinkát lehet főzni az általunk forgalmazott pálinkafőzőkkel?

Talán ez az egyik legtöbbször feltett kérdés cégünknél. Tapasztalatunk azt mutatja hogy az általunk forgalmazott réz pálinkafőzőkkel kiváló pálinkát lehet főzni. A minőséget elsősorban az alapanyagunk minősége és a cefrézés és pálinkafőzés fogja meghatározni. A minőségi pálinkafőző ehhez már csak hozzátesz.

A szabolcsi pálinkának nagyon jó híre van, ki ne ismerné a híres szatmári szilva vagy szabolcsi alma, esetleg fürtös meggy pálinkákat.
Nyíregyházi baráti társaságunk előszeretettel és nagy gondossággal készíti pálinkáit.

Eddig elért eredményeikhez gratulálunk nekik.

Lakatos Tibor : Gyulai Pálinka világkupa , Vilmoskörte bronz érem
Galambvári Tibor: Gyulai Pálinka világkupa, Málna, bronz érem
Ongai Pálinkaverseny: Izabella szőlő, ezüst érem

És nem utolsó sorban cégünk vezetője:Gácsi Tamás  

Gyulai Pálinka világkupa: Meggy, bronz érem
Ongai Pálinkaverseny: Őszibarack, bronz érem

A meggy pálinka egy 50L-es standard típusú pálinkafőzővel készült.
Az őszibarack pálinkát pedig egy keverős 100L-es gömbcsapos pálinkafőző állította elő.

Bátran merjük ajánlani akármelyik pálinkafőzőket, mert már kipróbáltuk hogy mire képes, és milyen pálinkát tudunk vele készíteni!


Mi nem csak pálinkafőzőket árusítunk, hanem tudjuk hogy hogyan is kell használni!