Milyen pálinkafőzőt válasszak?
Ismerje meg miként készül egy pálinkafőző:
http://www.facebook.com/raffaicsabavideography/videos/1369276923178794
A vörös rézből készült pálinkafőzőkkel kiváló minőségű pálinkát lehet
készíteni.
Természetesen ehhez nagy szükség van a cefre jó minőségére, melynek helyes
készítése módjáról többet olvashat az alábbi linken,
tovább a cefre készítésre.
Az általunk forgalmazott pálinkafőző készülékekkel két lépcsőben kell főzni.
A kétszeri, szakaszos lepárlás folyamata:
- Az első
szakaszban a cefréből kinyerhető párlatot, amelyet alszesznek is nevezünk
- gyümölcs fajtól és berendezéstől függően - csak átlagosan 15-30%-os
alkohol koncentrációra lehet dúsítani. A cefrének viszonylag alacsony az
alkohol tartalma (2-8%), továbbá a forralás során a gőzfázisba kerülő
alkohol koncentráció is folyamatosan csökken, ezért az első lépésben csak
ilyen alacsony átlagos alkohol tartalom mellett tudjuk az alszeszt
előállítani, ha ki akarjuk nyerni a cefre alkohol tartalmának döntő
többségét.
- A
második lépésben történik meg az alszesznek a finomítása, vagyis az elő-és
utópárlat elválasztása mellett megtörténik az alkohol koncentráció
növelése is.
A pálinkafőzés menetéről itt olvashatsz, tovább.
Miért fontos hogy rézből legyen a pálinkafőzőnk?
A réz a pálinkafőzés közben nem
kívánt anyagokat köt meg így tisztítván a pálinkánkat. Fontos, hogy a főző üst
egésze és a páracső is rézből készüljön, mert a réz felület katalizátorként
működik a lepárlás során lejátszódó reakciók egy részében. Elsősorban a kén
tartalmú anyagok párlatba kerülésének megakadályozására szükséges a réz
felület, de fontos a párlat aromáját javító hatása is.
Átfolyós rendszerű hűtők ismérve!
Általában a kisebb méretű pl.: Standard 5L/10L/20L/30L/50L, Aromatornyos
20L/30L, Duplafalú 10L/20L/30L/40L/ pálinkafőző berendezéseknél kicsinek
találhatjuk a hűtő tartály méretét, de az hogy kisebb nem jelenti azt, hogy
használhatatlan. A gyártók a praktikusság kedvéért találták ki, így kevesebb
helyet foglalnak.
Kétféleképpen használhatjuk az átfolyós rendszerű hűtőket:
1., Folyamatos víz-cserélés van
a hűtőben: Ebben az esetben a hűtőn található alsó csonkon áramlik be a víz és
a felső csonkon keresztül távozik a felmelegedett víz. Ezáltal a meleg vizet
össze tudjuk gyűjteni és lehűlés után újra fel tudjuk használni.
2., Utántöltés: A hűtőn lévő alsó csonkot eltömítjük és egy slagot vagy
tölcsért leengedünk a hűtő aljára, így amikor érezzük, hogy langyosodik, a
hűtővíz alsó része hideg vizet engedünk vele. Itt is össze lehet gyűjteni a
meleg vizet és ki hűlés után felhasználhatjuk.
Miként fűtsük a pálinkafőző berendezésünket?
A pálinkafőzők közül a gömb
alakú, dupla falú, aromatornyos és a 34L-es keverős készülékeket gázzal lehet
csak fűteni. A gázzsámoly beállításánál érdemes figyelni rá, hogy 3-5 cm hely
maradjon a főzőüst és a láng között. A gázláng ne érintkezzen a főzőüst
aljával, mert a füstgáz fogja felmelegíteni a cefrénket. 60L/80L/100L
ezek keverővel ellátott illetve keverő nélkül gyártott készülékek melyek
fűtését általában fával vagy gázzal valósítják meg. A gazdaságos tüzelési mód
mellet fontos szempont a fűtési energia rugalmas szabályozhatóságának
biztosítása is. A fűtés megkezdése előtt mindig biztosítsuk, hogy a
berendezésünk ne zárt rendszerként működjön, vagyis a kondenzálódott gőzökből
származó párlat szabadon távozhasson a hűtőből, ellenkező esetben a zárt
rendszerben képződő túlnyomás miatt robbanás következhet be a cefre melegítése
közben. A fűtést a cefre alacsony hőmérséklete esetén nagy energiával célszerű
kezdeni, de az elválasztáshoz közeledve vissza kell venni a fűtés
intenzitásából, mert az előpárlat éles elválaszthatósága csak így valósítható
meg. A fűtésnél segítségünkre lehet a kupolába beépített hőmérő, ennek
segítségével nyomon követhetjük a kupolában uralkodó hőmérsékletet. Minél
magasabb a hőmérséklet a kupolában, annál jobban csökken a kifolyó párlatunk
alkohol foka, ezáltal tudjuk, meg hogy hol tartunk a főzésben.
Leégésgátló rács és hőmérő óra!
A
leégés gátló rács két fél vörös réz lemezből áll, 0,5mm és az alsó részén
1cm-es talpacskák vannak. A leégés gátló rácsot a keverő nélküli készülékekhez
szoktuk használni, persze nem minden esetben szükséges. Ez megakadályozza, hogy
a cefrénk leéghessen, persze itt, is mint minden főzésnél oda kell figyelnünk a
cefre állagára és a fűtésre. A cefrében a főzéskor már ne legyen mag, nagyobb
gyümölcs darabok, és ha szükséges öntsünk hozzá vizet így tudunk rajta hígítani. A
hőmérő óra segítségével nyomon
kísérhetjük a kupolában zajló hőmérséklet változásokat, így tudjuk, hol járunk
a főzésben. Vannak készülékek, amikben gyárilag benne vannak, de a legtöbb
készülékben nincsenek. Természetesen lehet kérni a kupolába való beépítést, így
megkönnyíti a főzést. Amikor már nem használjuk a pálinkafőző készülékünket
érdemes ki venni a hőmérő órát a kupolából és bevinni a lakásba, mert sajnos a
hideg idő tönkre teheti.
Mikor és hogyan tisztítsuk pálinkafőzőnket?
Karbantartása roppant egyszerű ezeknek a készülékeknek. Újonnan vásárolt
készüléket az első főzés előtt mindenképpen tisztítani kell, ezt nevezzük
tisztító főzésnek. Ilyenkor a gyártás során rákerült szennyeződésektől
tisztítjuk meg a készüléket. Ha már használtuk a készülékünket és hosszabb
időre félre tettük főzés előtt vagy a lefinomított párlaton elszíneződést
tapasztalunk, érdemes megtisztítani. A tisztításhoz 30 dkg citromsavra és 10L
vízre van szükség, ilyenkor a hűtőtartályba ne öntsünk vizet, csak egyszerűen
főzzük át az egész berendezést, ami kb. egy 20-30 perces művelet.
Milyen méretű pálinkafőzőt válasszunk?
A készülék kiválasztásánál érdemes átgondolni,
hogy mennyi cefrét is szeretnénk ki főzni vele. Mivel a nálunk vásárolható,
készülékek két-lépcsősek nem mindegy mennyi alszesz gyűlik össze a cefre
kifőzése után. pl.: 100L cefréből kapunk 20L alszeszt. Finomítás után a 20L
alszeszből 10L kész pálinka lesz. A pálinkafőzőket a cefrével csak ¾ részig
szabad megtölteni, mert a melegítés alkalmával megnő a térfogata.
Pálinkafőző készülékek!
Aromatornyos készülékek: Ezek a készülékek keverő
nélküliek.
Űrtartalom szerinti besorolás: 20L/30L- lemez vastagságuk: 1-1,2mm
A
készülék az alábbi egységekből épül fel:
- Főzőüst
- Kupola
- Páracső
- Toldó cső
- Hűtővíz tartály
- Aromatorony (kivehető)
A főzőüstbe a kupola kúposan helyezkedik bele. A
kupolát egyenesen kell rá helyezni a főzőüst beöntő nyílására és egy laza
mozdulattal rá kell nyomni, semmilyen tömítésre nincs szükség mivel így tömít.
A kupolát a páracsővel, a páracsövet a hűtővíz tartállyal hollanderes kötések
kötik össze, ezekhez szintén nincs
szükség gumitömítésre. A hollandereket csak kézzel szabad meghúzni. Az
aromatornyos készülékek nagy előnye, hogy a tornyot ki lehet venni belőle és
sima főzőként is használhatjuk, ami azt jelenti, hogy a torony nélkül
kifőzhetjük a cefrénket és finomításnál vissza tehetjük a tornyot és a benne
lévő rácsra rakhatunk friss gyümölcsöket vagy aszalványokat, ezzel még
illatosabbá, aromásabbá téve a kész párlatunkat. Az illóolaj szerelmeseinek ez
a készülék a legjobb választás mivel ez az egyetlen olyan kialakítású
berendezés, amivel illóolajat lehet előállítani. Fűtése gázzal megoldható.
Hűtővíz tartálya átfolyásos rendszerű. Ezekben a készülékek nincs keverőlapát,
de ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy leég a cefrénk. Főzés előtt
érdemes a cefréből eltávolítani a gyümölcs magokat illetve ha vannak a cefrében
nagyobb gyümölcs darabok le kell darálni, hogy minél pépesebb legyen. Ha főzés
előtt úgy látjuk, hogy nagyon sűrű bátran lehet hozzá vizet önteni, mert így
hígabb lesz és lecsökken a cefrénk leégésének a lehetősége.
Standard
típusú készülékek: Ezek keverő nélküli, és aromatorony nélküli készülékek.
Űrtartalom
szerinti felsorolás: 5L/10L/20L/30L/50L- lemez vastagságuk: 1-1,2mm
A készülék az alábbi egységekből épül fel:
- Főzőüst
- Kupola
- Páracső
- Hűtővíz tartály
Ezek a készülékek ugyan olyanok, mint az aromatornyos
változataik. Itt csak annyi különbség van, hogy ezekhez a berendezésekhez nem
tartozik aromatorony és nem is lehet hozzájuk rendelni. Továbbfejlesztett, a magyar
igényeknek megfelelő kivitel, a főzőüst vastagabb anyagból készül 1,2 mm-es
lemezből. A kötései pedig csavaros, hollandis kötések, így nem kell semmilyen
tömítés, mert tökéletesen zár. Azért készült a pálinkafőző gömb
formára mert, a cerfe, vagy alszesz melegítése során az üst alján melegebb
folyadék felfelé áramlik, kiszorítva az üst falára a hidegebb, nehezebb
folyadékot, így az üstben egy szemmel is jól látható cirkuláció, mozgás alakul
ki.
A hagymakupolás pálinkafőző.
A pálinkafőző berendezésből
áramló gőz egy viszonylag szűk nyíláson érkezik a kupolába, itt a gőz hirtelen
kitágul és veszít a hőmérsékletéből, az alacsonyabb forráspontú összetevők itt
visszafolynak az üstbe, a kupola felület nagy, így a tisztító hatás még jobban
érvényesül a hagymakupolás pálinkafőző készülékben.
Dupla falú pálinkafőző: Magas minőségű eredeti
dupla falú pálinkafőző berendezések.
Űrtartalom szerinti felsorolás:
10L/20L/30L/40L/50L/80L/100L- lemez vastagságuk: 1,2mm
A készülék az alábbi egységekből épül fel:
- Főzőüst
- Kupola
- Páracső
- Hűtővíz
tartály
Ezen főzők legjobb tulajdonsága, hogy a dupla fal
lehetővé teszi a cefre egyenletes minden oldali melegítését a fal között lévő
hőközlő olaj segítségével, melynek hatására a cefre leégését teljesen
elkerülhetjük. Természetesen itt is ügyelnünk kell a cefre állagára. A készülék
kupolája víztömítéses, ez azt jelenti, hogy amikor a kupolát rá helyezzük, a
főző üstre az bele fekszik egy U alakú mélyedésbe. Ebbe a perselybe kell vizet
öntenünk, melyet a főzés alatt pótolnunk kell. A kupola-páracső-hűtővíz tartály
pedig hollanderes kötéssel csatlakoztatható egymáshoz, ide gumitömítés nem
kell. A hollandereket csak kézzel szabad meghúzni. A nagyobb méretű (80L/100L)
készülékekhez érdemes állványt készíteni/készíttetni, hogy könnyebb legyen alá
helyezni a fűtő testet.
Keverővel ellátott készülékek:
Pálinkafőzők fém üstházas kivitelben, mellyel két lépcsőben kell főzni. Hűtővíz
tartályuk 330L-es.
Ebben a kategóriában már több féle főzőt tudunk megemlíteni.
Keverővel ellátott pálinkafőzők: 34L/60L/80L/100L/100L kiöntőcsappal - lemez
vastagságuk: 1,2-1,5mm
Keverő nélküli pálinkafőző: 60L/80L/100L-lemez vastagságuk: 1,2-1,5mm
Professzionális készülékek: ezek kiöntőcsappal rendelkeznek és a méretük is
jóval nagyobb, mint hasonló űrtartalmú társaik. 80L/100L- lemezvastagságuk:
1,2-1,5mm
A készülék az alábbi egységekből épül fel:
- Főzőüst
- Kupola
- Páracső
- Hűtővíz tartály
- Üstház
Ezek a pálinkafőzők üstházzal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy fával
is fűthetőek. A főzőüst és a kupola között víztömítés lett kialakítva.
Gumitömítésekre náluk sincs szükségünk. A kupola-páracső-hűtővíz tartály
hollanderes kötésekkel csatlakoztatható egymáshoz. A hollandereket kézzel
húzzuk meg. A keverővel ellátott főzőkben keverőlánc van a keverő nélküliekhez
pedig gyárilag tartozik leégés gátló rács. Választhatunk billenthető vagy
kiöntőcsapos változatot is. Teljesen mindegy hogy milyen főzővel készítjük a
párlatunkat a cefrére és fűtésre mindegyiknél oda kell figyelni. Ha keverős
készüléket választunk, nem kell megijedni attól, hogy folyamatosan kevernünk,
kell, mert ez nem így van. Ebben az esetben minél hígabb és pépesebb az
anyagunk annál kevesebbet kell kavargatni, de emellett oda kell figyelnünk a
fűtésre is. Amennyiben mégse szeretnénk manuálisan keverni a cefrét, úgy van
lehetőség a keverőtengelyhez csatlakoztatni keverőmotort. A pálinkafőzés ideje
általában 3-4 óra hossza és ez teljesen független a pálinkafőző méretétől.
34L pálinkafőző
Méretéből
adódóan gázzal fűthető, keverővel ellátott készülék. A kupola víztömítéses, a
kupola-páracső-hűtővíz tartály hollanderesen kapcsolódik egymáshoz, melyet csak
kézzel lehet meghúzni. Hűtővíz tartálya 40L-es. Nem igényel állandó, folyamatos
keverést, amennyiben a cefrénk folyékony, mag és gyümölcs daraboktól
mentes.
Professzionális pálinkafőző:
A professzionális készülék már a legújabb
modellek a pálinkafőzők között. Keverővel és kiöntőcsappal vannak ellátva.
Méretük miatt a főzés fele annyi idő alatt meg van, mint méretbeli társaiban,
persze ez nem megy a pálinka rovására. Ez is két lépcsős főző. Ő már külön
beöntő nyílással rendelkezik, ezen keresztül lehet feltölteni a főző üstöt. A
pálinkafőzőhöz lehet vásárolni tölcsért, mely megkönnyíti a készülék
feltöltését. Víztömítéssel zárhatjuk le légmentesen. Fával is és gázzal fűthető
pálinkafőző. INOX hűtővíz tartálya van, ami 330L-es.
Mi szükséges még a pálinkafőzéshez?
- Szeszfokoló
- Mérőhenger
- Hőmérőóra a kupolába
- Gázzsámoly
- Cefrefokoló