Tel.: +36 30 57-63-669 / E-mail: info[kukac]rezpalinkafozo.hu

Pálinkafőző választás

Milyen pálinkafőzőt válasszak? 


A vörös rézből készült pálinkafőzőkkel kiváló minőségű pálinkát lehet készíteni.Természetesen ehhez nagy szükség van a cefre jó minőségére: alaposan át mosott, szép gyümölcsökből készítsünk cefrét, hiszen ez a kiváló pálinka ismérve. Az általunk forgalmazott pálinkafőző készülékekkel két lépcsőben kell főzni.

Miért fontos hogy rézből legyen a pálinkafőzőnk?


A réz a pálinkafőzés közben nem kívánt anyagokat köt meg így tisztítván a pálinkánkat. A kupolában és a páracsőben a lepárlás során a molekulák véletlen és rendezetlen mozgást végeznek, amelyek egymással ill.: a réz üst és páracső falával is ütköznek, ezáltal jöhet létre a katalizációs folyamat, amely elősegíti, serkenti az aromaanyagok kialakulását.

Átfolyós rendszerű hűtők ismérve!


Általában a kisebb méretű pl.: Standard 5L/10L/20L/30L/50L, Hazai 12L/24L/35L/48L, Aromatornyos 5L/10L/20L/30L/12L/24L/25L/48L, Duplafalú 10L/20L/30L/40L/ pálinkafőző berendezéseknél kicsinek találhatjuk a hűtő tartály méretét, de az hogy kisebb nem jelenti azt, hogy használhatatlan. A gyártók a praktikusság kedvéért találták ki, így kevesebb helyet foglalnak.

Két féleképpen használhatjuk az átfolyós rendszerű hűtőket:


1., Folyamatos vízcserélés van a hűtőben: Ebben az esetben a hűtőn található alsó csonkon áramlik be a víz és a felső csonkon keresztül távozik a felmelegedett víz. Ezáltal a meleg vizet össze tudjuk gyűjteni és lehűlés után újra fel tudjuk használni.

2., Utántöltés: A hűtőn lévő alsó csonkot eltömítjük és egy slagot vagy tölcsért leengedünk a hűtő aljára, így amikor érezzük, hogy langyosodik, a hűtővíz alsó része hideg vizet engedünk vele. Itt is össze lehet gyűjteni a meleg vizet és ki hűlés után felhasználhatjuk.

Miként fűtsük a pálinkafőző berendezésünket?


A pálinkafőzők közül a gömb alakú, dupla falú, aromatornyos és a 34L-es keverős készülékeket gázzal lehet csak fűteni, ilyen esetben a láng sosem éri a pálinkafőzőt közvetlenül, a felszálló füstgáz fűti azt, a láng és a pálinkafőző alja közt célszerű 3-5cm rést hagyni. Vannak fával és gázzal is fűthető készülékek: 60L/80L/100L ezek keverővel ellátott ill.: keverő nélkül gyártott készülékek.A fűtésnél nagyon fontos, hogy egyenletesen, lassan emeljük a hőmérsékletet, mert a lepárlást nem szabad siettetni rá kell szánni azt a 3-4 óra hosszát. A fűtésnél segítségünkre lehet a kupolába beépített hőmérő, ennek segítségével nyomon követhetjük a kupolában uralkodó hőmérsékletet. Minél magasabb a hőmérséklet a kupolában, annál jobban csökken a kifolyó párlatunk alkohol foka, ezáltal tudjuk, meg hogy hol tartunk a főzésben.

Leégés gátló rács és hőmérő óra!


 
 
A leégés gátló rács két fél vörös réz lemezből áll, 0,5mm és az alsó részén 1cm-es talpacskák vannak.A leégés gátló rácsot a keverő nélküli készülékekhez szoktuk használni, persze nem minden esetben szükséges. Ez megakadályozza, hogy a cefrénk leéghessen, persze itt, is mint minden főzésnél oda kell figyelnünk a cefre állagára és a fűtésre. A cefrében a főzéskor már ne legyen mag, nagyobb gyümölcs darabok, és ha szükséges öntsünk hozzá vizet így tudunk rajta hígítani.A hőmérő óra segítségével nyomon kísérhetjük a kupolában zajló hőmérséklet változásokat, így tudjuk, hol járunk a főzésben. Vannak készülékek, amikben gyárilag benne vannak, de a legtöbb készülékben nincsenek. Természetesen lehet kérni a kupolába való beépítést, így megkönnyíti a főzést. Amikor már nem használjuk a pálinkafőző készülékünket érdemes ki venni a hőmérő órát a kupolából és bevinni a lakásba, mert sajnos a hideg idő tönkre teheti.
 

Mikor és hogyan tisztítsuk pálinkafőzőnket?


Karban tartása roppant egyszerű ezeknek a készülékeknek. Újonnan vásárolt készüléket az első főzés előtt mindenképpen tisztítani kell, ezt nevezzük tisztító főzésnek, ilyenkor a gyártás során rákerült szennyeződésektől tisztítjuk meg a készüléket. Ha már használtuk készülékünket és hosszabb időre félre tettük főzés előtt érdemes megtisztítani.A tisztításhoz 30 dkg citromsavra és 10L vízre van szükség, ilyenkor a hűtőtartályba ne öntsünk vizet, csak egyszerűen főzzük át az egész berendezést, ami kb. egy 20-30 perces művelet.

Milyen méretű pálinkafőzőt válasszunk?


A készülék kiválasztásánál érdemes átgondolni, hogy mennyi cefrét is szeretnénk ki főzni vele. Mivel a nálunk vásárolható, készülékek kétlépcsősek nem mindegy mennyi alszesz gyűlik össze a cefre kifőzése után. pl.: 100L cefréből kapunk 20L alszeszt. Finomítás után a 20L alszeszből 10L kész pálinka lesz. A pálinkafőzőket a cefrével csak ¾ részig szabad megtölteni, mert a melegítés alkalmával megnő a térfogata.


Pálinkafőző készülékek!


Aromatornyos készülékek: Ezek a készülékek keverő nélküliek.


Űrtartalom szerinti felsorolás:

Standard típusú berendezések: 5L/10L/20L/30L- lemez vastagságuk: 1-1,2mm
    

Hazai típusú berendezések: 12L/24L/35L/48L- lemez vastagságuk: 1,2-1,4mm
A készülék az alábbi egységekből épül fel:
 • Főzőüst
 • Kupola
 • Páracső
 • Toldó cső
 • Hűtővíz tartály
 • Aromatorony (kivehető)

A főzőüstbe a kupola kúposan helyezkedik bele. A kupolát egyenesen kell rá helyezni a főzőüst beöntő nyílására és egy laza mozdulattal rá kell nyomni, semmilyen tömítésre nincs szükség mivel így tömít. A kupolát a páracsővel és a páracsövet a hűtővíz tartállyal hollanderes kötések kötik össze, ezekhez szintén nincs szükség gumitömítésre. A hollandereket csak kézzel szabad meghúzni. Az aromatornyos készülékek nagy előnye, hogy a tornyot ki lehet venni belőle és sima főzőként is használhatjuk, ami azt jelenti, hogy a torony nélkül kifőzhetjük a cefrénket és finomításnál vissza tehetjük a tornyot és a benne lévő rácsra rakhatunk friss gyümölcsöket vagy aszalványokat, ezzel még illatosabbá, aromásabbá téve a kész párlatunkat. Az illóolaj szerelmeseinek ez a készülék a legjobb választás mivel ez az egyetlen olyan kialakítású berendezés, amivel illóolajat lehet előállítani. Fűtése gázzal megoldható. Hűtővíz tartálya átfolyásos rendszerű. Ezekben a készülékek nincs keverőlapát, de ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy leég a cefrénk. Főzés előtt érdemes a cefréből eltávolítani a gyümölcs magokat ill.: ha vannak, a cefrében nagyobb gyümölcs darabok le kell darálni, hogy minél pépesebb legyen. Ha főzés előtt úgy látjuk, hogy nagyon sűrű bátran lehet hozzá vizet önteni, mert így hígabb lesz és lecsökken a cefrénk leégésének a lehetősége.

Standard/Hazai típusú készülékek: Ezek keverő nélküli, és aromatorony nélküli készülékek.


Űrtartalom szerinti felsorolás:Standard típusú berendezések: 5L/10L/20L/30L/50L- lemez vastagságuk: 1-1,2mm

  Hazai típusú berendezések: 12L/24L/35L/48L- lemez vastagságuk: 1,2-1,4mm
A készülék az alábbi egységekből épül fel:

 • Főzőüst
 • Kupola
 • Páracső
 • Hűtővíz tartály
  Ezek a készülékek ugyan olyanok, mint az aromatornyos változataik. Itt csak annyi különbség van, hogy ezekhez a berendezésekhez nem tartozik aromatorony és nem is lehet hozzájuk rendelni.

Dupla falú pálinkafőző: Magas minőségű eredeti dupla falú pálinkafőző berendezések.


Űrtartalom szerinti felsorolás:

10L/20L/30L/40L/50L/80L/100L- lemez vastagságuk: 1,2mm

A készülék az alábbi egységekből épül fel:

 • Főzőüst
 • Kupola
 • Páracső
 • Hűtővíz tartály

Ezen főzők legjobb tulajdonsága, hogy a dupla fal lehetővé teszi a cefre egyenletes minden oldali melegítését, mivel a falak közé hő közlő olajat kell önteni és ez melegíti a cefrénket így a hő közvetlenül nem éri, ezzel a cefre leégését teljesen elkerülhetjük. Természetesen itt is ügyelnünk kell a cefre állagára. A készülék kupolája víztömítéses, ez azt jelenti, hogy amikor a kupolát rá helyezzük, a főző üstre az bele fekszik egy U alakú mélyedésbe, ide vizet kell öntenünk, melyet a főzés alatt pótolnunk kell. A kupola-páracső-hűtővíz tartály pedig hollanderes kötéssel csatlakoztatható egymáshoz, ide gumitömítés nem kell. A hollandereket csak kézzel szabad meghúzni. A nagyobb méretű (80L/100L) készülékekhez érdemes állványt készíteni/készíttetni, mivel a fűtése gázzal lehetséges könnyebb alá helyezni a fű
tő testet.

Keverővel ellátott készülékek/Keverő nélküli készülékek:


Pálinkafőzők fém üstházas kivitelben, mellyel két lépcsőben kell főzni. Hűtővíz tartályuk 330L-es.
Ebben a kategóriában már több féle főzőt tudunk megemlíteni.

Keverővel ellátott pálinkafőzők: 34L/60L/80L/100L/100L kiöntőcsappal - lemez vastagságuk: 1,2-1,5mm
Keverő nélküli pálinkafőző: 60L/80L/100L-lemez vastagságuk: 1,2-1,5mm

Professzionális készülékek: ezek kiöntőcsappal rendelkeznek és a méretük is jóval nagyobb, mint hasonló űrtartalmú társaik. 80L/100L- lemezvastagságuk: 1,2-1,5mm

A készülék az alábbi egységekből épül fel:

 • Főzőüst
 • Kupola
 • Páracső
 • Hűtővíztartály
 • Üstház

   Ezek a pálinkafőzők üstházzal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy fával is fűthetőek. Ezek a lepárlók szintén víztömítésűek és a páracső két végét is így tudjuk légmentesen lezárni. Gumitömítésekre náluk sincs szükségünk. A kupola-páracső-hűtővíz tartály hollanderes kötésekkel csatlakoztatható egymáshoz. A hollandereket kézzel húzzuk meg. A keverővel ellátott főzőkben keverőlánc van a keverő nélküliekhez pedig gyárilag tartozik leégés gátló rács. Választhatunk billenthető vagy kiöntőcsapos változatot is. Teljesen mindegy hogy milyen főzővel készítjük a párlatunkat a cefrére és fűtésre mindegyiknél oda kell figyelni. Ha keverős készüléket választunk, nem kell megijedni attól, hogy folyamatosan kevernünk, kell, mert ez nem így van, ebben az esetben minél hígabb és pépesebb az anyagunk annál kevesebbet kell kavargatni, de emellett oda kell figyelnünk a fűtésre is. A pálinkafőzés ideje általában 3-4 óra hossza és ez teljesen független a pálinkafőző méretétől.

34L-es pálinkafőző berendezés:


Méretéből adódóan gázzal lehet fűteni. keverővel ellátott készülék. A kupola víztömítéses, a kupola-páracső-hűtővíz tartály hollanderesen kapcsolódik egymáshoz, melyet csak kézzel lehet meghúzni. Hűtővíz tartálya 40L-es. Nem igényel állandó, folyamatos keverést, amennyiben a cefrénk folyékony, mag és gyümölcs daraboktól mentes. 

Professzionális pálinkafőző:

A professzionális készülék már a legújabb modellek a pálinkafőzők között. Keverővel és kiöntőcsappal vannak ellátva. Méretük miatt a főzés fele annyi idő alatt meg van, mint méretbeli társaiban, persze ez nem megy a pálinka rovására. Ez is két lépcsős főző. Ő már külön beöntő nyílással rendelkezik, ezen keresztül lehet feltölteni a főző üstöt. A pálinkafőzőhöz lehet vásárolni tölcsért, mely megkönnyíti a készülék feltöltését. Víztömítéssel zárhatjuk le légmentesen. Fával is és gázzal fűthető pálinkafőző. INOX hűtővíz tartálya van, ami 330L-es.

Mi szükséges még a pálinkafőzéshez?

 • Szeszfokoló
 • Mérőhenger
 • Hőmérőóra a kupolába
 • Gázzsámoly
 • Cefrefokoló

Kiemelkedő sikerek, melyeket az általunk forgalmazott pálinkafőzőkkel értek el.Ezen díjnyertes pálinkák a boltunkban megvásárolt készülékekkel készültek. A cefre főzést 100L-es keverős készülékkel csinálták, a finomítást pedig 50L-es Standard és 30L-es aromatornyos készülékkel.

2011. Tarpa aranyérem: Gyümölcs pálinkával
2013. Gyula bronzérem: Málna pálinkával
2013. Gyula bronzérem: Vilmoskörte pálinkával
2013. Gyula bronzérem: Érlelt meggypálinkával
2014. Onga bronzérem: Őszibarack pálinkával
2014. Onga ezüstérem: Izabella szőlő pálinkával