Tel.: +36 30 57-63-669 / E-mail: info@rezpalinkafozo.hu,  Reklamáció: panasz.gtsolar@gmail.com
Tájékoztatjuk Vásárlóinkat, hogy 05.20-án pénteken üzletünk 9-12h között tart nyitva!
Szombaton zavartalanul 8-12h között várjuk Önöket!

Házi sörkészítés


A házi sörfőzés egyszerűbb mint gondolnád, néhány egyszerű kiegészítő beszerzése után már kényelmesen készíthető.

Egy liter házi sör kihozható akár 100 Ft-ból tisztán az alapanyag költségeit tekintve.

Továbbá a házi sörfőzés előnyei:

  • saját szád ízére szabhatod a sörödet
  • te döntöd el hogy minőség vagy mennyiség
  • te döntöd el hogy mit használsz fel a sör főzéséhez
  • testesebb, különlegesebb söröket készíthetsz mint a bolti
  • szabadon kísérletezhetsz többféle alapanyaggalHázi sört két egyszerű módon készíthetsz:

  1. Sörsűrítmény felhasználásával
  2. Sörfőző csomag felhasználásával
Lehetőség van házi cider készítésére is, a készítő csomagokat itt találod.

Alapvetően lényeges eltérés van a két megoldás között, lássuk mit és hogyan kell készíteni, mire van hozzá szükség.


1. Sör sűrítmények, cider sűrítmények felhasználása

Ez a sörfőzés jelenlegi legegyszerűbb formája, gyakorlatilag nem is főzés inkább csak össze kell kevergetni a hozzávalókat.Itt a klasszikus főzés és komlózás elmarad, mivel ez egy kész sörlé és nekünk nincs más dolgunk csak kierjeszteni, és palackozni. Az elkészült sör szénsavas így, nem kell hozzá szén-dioxidot adni utólag.

Az elkészítés menete lépésekben:


Vásároljunk egy vagy több a saját ízlésünknek megfelelő sörsűrítményt. Előkészítjük a hozzávalókat, a kristálycukrot, esetleg fruktózt, fertőtlenítő szert, és az erjesztő edényt.
Az összes, berendezést és használati tárgyat alaposan elmosunk, és fertőtlenítünk, vödör, csap, kanál.. . Mindent ami a sörrel vagy sörlével érintkezik azt meg kell tisztítani és fertőtleníteni. A fertőtlenítéshez használjuk a gyárilag erre kitalált íz és szagmentes fertőtlenítő szert ami nem hagy semmilyen nyomot maga után.

Chemipro oxi
használata: langyos vízben kell feloldani a szükséges mennyiséget (egy csipet/ 1L víz) majd pedig bele kell áztatni a fertőtleníteni kívánt tárgyakat.
Egy percig kell benne hagyni majd ki kell szedni, és megvárni míg megszárad.

A sörsűrítményt fel kell nyitni, a tradicionális sűrítmények alján található a sörélesztő, a craft vagy ciderek esetében pedig a zacskón belül. Egyes sűrítményekhez csomagolnak hideg komlót, erre majd csak később lesz szükségünk.

A sörsűrítményt bele kell önteni az erjesztő edénybe. Célszerű kiöblíteni a dobozt a beleöntés után mert sok rátapad a doboz falára. Itt hozzá kell adni a kristálycukrot (1 kg-ot), és az egészet alaposan el kell keverni. 


Miután hozzáadtuk az 1 kg cukrot, vagy malátakivonatot, és a 3 liter forró vizet. Célszerű olyan vízzel elkészíteni, amit inni szoktunk és szeretünk is. A sör számára előnyös a vízben lévő oldott ásványi anyag tartalom, ezért semmiképp se desztillált vízzel készítsük. Használhatunk lehetőségeinkhez képest csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, de forrásvizet is. A kész sör minősége összhangban van a víz minőségével is.
További 19 liter hideg vizet hozzáadunk és az alapanyagokat alaposan összekeverjük. Figyeljünk a sörlé hőmérsékletére, nem lehet magasabb min 25 oC. 

Az élesztőt hozzáadjuk  a sörlevünkhöz, egyszerűen rászórjuk a tetejére. Figyeljünk oda, hogy a folyadék hőmérséklete ne legyen 25 oC felett.


A sörlevet innentől kezdve pihentetjük, mivel megkezdődik az erjedés folyamata, mely során a cukorból alkohol képződik. Az erjedést kotyogás jelzi, mely megmarad akár 7-10 napig. Az ideális erjesztési hőmérséklet 20-25 oC fok között van.

Olyan helyen erjesszük a sört ahol ez folyamatosan biztosítható.

Egyes prémium sörsűrítmények tartalmaznak komló pelletet, a hideg komlózáshoz.

Ha olyan sörsűrítményt vásároltunk amely ezt tartalmazza, akkor a komlót a főerjedés után kb. 5-6 nap múlva kell hozzáadni, melyet vagy fűszerlabda, vagy komló forraló zokni segítségével célszerű hozzáadni, mert ezt palackozáskor már ki kell szedni. 


Ha a kotyogás alábbhagy kb. 7-9 nap, akkor megkezdhetjük a palackozást. Lehetőleg üveg palackba töltsük a sörünket, vagy használjunk csatos üveget, végső esetben pedig PET palackot. A bolti sörös üveget nem érdemes kidobni, mert egy koronazáró segítségével le tudjuk zárni, így használhatjuk a házi sörünkhöz is.

A sörös üvegekbe fél liter sörönként 5 g kristálycukrot teszünk, így biztosítjuk, hogy szénsavas legyen a házi sörünk. A cukrot könnyedén ki tudjuk mérni egy cukoradagoló kanál segítségével.
Elérkeztünk egy nehéz pillanathoz, ugyanis 2-4 hetet kell várnunk mire a sör igazi íze kialakul, egy hét múlva már szénsavas és meg lehet kóstolni, viszont később lesz az igazi. A lepalackozott söröket fénytől védve 20-25 oC hőmérsékletű helyiségben tároljuk.


Kisokos, GYIK:

A sűrítményeken megtalálható gyakran előforduló jelölések, és gyakorlati praktikák bemutatása.


ABV APPROX: Várható kész sör alkohol tartalma

IBU szám, vagy Bitteres rating:
A sűrítményeknél feltüntetésre kerül az IBU, azaz a keserűség mértéke amit 0-tól 100-ig szokás megadni ahol a nulla a nem keserű a 100 pedig a keserű. Így könnyedén ki tudod választani a saját ízlésedhez igazodó sűrítményt. Hasonló a helyzet ha bitteres rating adatot tüntetik fel, ez 0-5-ig mutatja a kész sör keserűségét, ahol az 5 a legkeserűbb értéket jelöli.


Dry hops, hideg komlózás:
Egyes prémium sörsűrítmények tartalmaznak komló pelletet a hideg komlózáshoz. Ha olyan sörsűrítményt vásároltunk amely ezt tartalmazza, akkor a komlót a főerjedés után kb 5-6 nap múlva kell hozzáadni, amikor az SG lecsökkent 1,020 környékére vagy alá, melyet vagy fűszerlabda, vagy komló forraló zokni segítségével célszerű hozzáadni, mert ezt palackozáskor már ki kell szedni. SG, FG, fajsúly mérés:
A fajsúly a folyadékok sűrűségét mutatja meg, úgy hogy mindig a vízhez viszonyítunk, lehet attól sűrűbb vagy hígabb. A víz fajsúlya 1,000, ha viszont már cukor is van benne akkor az sűrűbb és magasabb a fajsúly, ezt méri a sörfokoló, de igényeink alapján megmérhetjük refraktométer segítségével is. 
SG: Induló sűrűség, mely édes sörleveknél 1,04- 1,06 
FG: Kész, vagy befejező fajsúly, sörönként változik 1,01 körüli érték várható 
A fokoló segítségével követni tudjuk a sör erjedését, és nem kell a kotyogóra hagyatkozni.

 

Kotyogó nem kotyog:


Gyakran előforduló kezdő hibára utal, vagy túl magas a hőmérséklet és a sörélesztő elpusztult, vagy alacsony és nem tud erjedni. Előfordul, hogy az erjesztő edény tömítetlen kotyogó nem jól zár, ebben az esetben elképzelhető, hogy az erjedés megy, csak ezt nem látjuk, ezért minden esetben kövessük sörfokolóval az erjedést. 

 


Cider készítő csomagok:

A cider készítés lépései megegyeznek a fent felsorolt lépésekkel, azonban pár dologban különbözik. Egyes cider csomagokban van külön édesítőszer, és természetes aromaanyag.
Lehetőség nyílik eldönteni, hogy menyire legyen édes, ugyanis ha nem öntjük hozzá akkor száraz lesz, ha felét öntjük bele akkor félédes, ha pedig az egészet akkor édes lesz hasonlóan bolti társaihoz. A aromaanyag felhasználása egyszerű, szintén bele kell önteni, de ezt csak a palackozást megelőző napon tegyük. Ha sokkal hamarabb öntjük bele akkor kárba vész.