Tel.: +36 30 57-63-669 / E-mail: info[kukac]rezpalinkafozo.hu

Házi sörkészítés


A házi sörfőzés egyszerűbb mint gondolnád, néhány egyszerű kiegészítő beszerzése után már kényelmesen készíthető.

Egy liter házi sör kihozaható akár 100Ft-ból tisztán az alapanyag költségeit tekintve.

A házi sörfőzés előnyei:

  • saját szád ízére szabhatod a sörödet
  • te döntöd el hogy minőség vagy mennyiség
  • te döntöd el hogy mit használsz fel a sör főzéséhez
  • testesebb, különlegesebb söröket készíthetsz mint a bolti
  • szabadon kísérletezhetsz többféle alapanyaggal

IBU szám:

A sörsűrítményeknél feltüntetésre kerül az IBU, azaz a keserűség mértéke amit 0-tól 100-ig szokás megadni ahol a nulla a nem keserű a 100 pedig a keserű. Így könnyedén ki tudod választani a saját ízlésedhez igazodó sürsűrítményt.

Házi sört két egyszerű módon készíthetsz:

  1. Sörsűrítmény felhasználásával
  2. Sörfőző csomag felhasználásával

Alapvetően lényeges eltérés van a két megoldás között, lássuk mit és hogyan kell készíteni, mire van hozzá szükség.


1. Sörsűrítémények felhasználása

Ez a sörfőzés jelenlegi legegyszerűbb formája, gyakorlatilag nem is főzés inkább csak össze kell kevergetni a hozzávalókat.Itt a klasszikus főzés és komlózás elmarad, mivel ez egy kész sörlé és nekünk nincs más dolgunk csak kierjeszteni, és palackozni. Az elkészült sör szénsavas így, nem kell hozzá szén-dioxidot adni utólag.

Az elkészítés menete lépésekben:


Vásároljunk egy vagy több a saját ízlésünknek megfelelő sörsűrítményt. Előkészítjük a hozzávalókat, a sörfőző cukrot, vagy kristálycukrot, esetleg fruktózt, fertőtlenítő szert, és az erjesztő edényt.Az összes, berendezést és használati tárgyat alaposan elmosunk, és fertőtlenítünk. Mindent ami a sörrel vagy sörlével érintkezik azt meg kell tisztítani és fertőtleníteni. A fertőtlenítéshez használjuk a gyárilag erre kitalált íz és szagmentes fertőtlenítő szert ami nem hagy semmilyen nyomot maga után.
Chemipro oxi használata: langyos vízben kell feloldani a szükséges mennyiséget (egy csipet/ 1L víz) majd pedig bele kell áztatni a fertőtleníteni kívánt tárgyakat.
Egy percig kell benne hagyni majd ki kell szedni, és megvárni míg megszárad.

A sörsűrítményt fel kell nyitni, majd a képen látható módon beletenni vízbe, és melegíteni néhány percig. Nem kell forráspontig hevíteni, elég ha 60C-ra melegítjük, ekkor állaga már folyósabb lesz és könnyen lesz kiönteni.A sörsűrítményt bele kell önteni az erjesztő edénybe. Célszerű kiöblíteni a dobozt a beleöntés után mert sok rátapad a doboz falára.


Hozzáadjuk az 1kg cukrot, és a 22L vizet. Célszerű olyan vízzel elkészíteni amit inni szoktunk és szeretünk is. A sör számára előnyös a vízben lévő oldott ásványi anyag tartalom, ezért semmiképp se desztillált vízzel készítsük. Használhatunk lehetőségeinkhez képest csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, de forrásvizet is. A kész sör minősége összhangban van a víz minőségével is.
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük.A csomagban lévő sörélesztőt 2dl langyos vízben feloldjuk, majd pihentetjük 20 percig.

Figyelem a víz hőmérséklete 35-40C fok lehet maximum.
Az elkészített élesztőt hozzáöntjük a sörlevünkhöz, lassan állandó keverés mellett. Figyeljünk oda hogy a két folyadék hőmérséklet különbsége ne legyen nagy.

Egyes prémium sörsűrítmények tartalmaznak komló pelletet, a hidegkomlózáshoz. Ha olyan sörsűrítményt vásároltunk amely ezt tartalmazza akkor a komlót most kell hozzáadni, csak bele kell szórni a sörlébe, ez egy plussz löketet ad sörünknek mindenképpen használjuk. 
A sörlevet innentől kezdve pihentetjük, és megkezdődik az erjedés folyamata mely során a cukorból alkohol képződik. Az erjedést kotyogás jelzi mely megmarad akár 7-10 napig. Az ideális erjesztési hőmérséklet 20-25C fok között van. Olyan helyen erjesszük a sört ahol ez folyamatosan biztosítható.

Ha a kotyogás alábbhagy  akkor megkezdhetjük a palackozást. Lehetőleg üveg palackba töltsük a sörünket, vagy használjunk csatos üveget, végső esetben pedig PET palackot. A bolti sörös üveget nem érdemes kidobni mert egy koronazáró segítségével le tudjuk zárni, így használhatjuk a házi sörünkhöz is.

A sörös üvegekbe fél liter sörönként 5gr kristálycukrot teszünk, így biztosítjuk, hogy szénsavas legyen a házi sörünk.


Elérkeztünk egy nehéz pillanathoz, ugyanis 2 hetet kell várnunk mire a sör igazi íze kialakul, egy hét múlva már szénsavas és meg lehet kóstolni, később lesz az igazi. A lepalackozott söröket fénytől védve 20-25C hőmérsékletű helyiségben tároljuk.